
Uddannelsen i forebyggelsesteknik - Foråret 2025
“En tekniker er en fagperson som arbejder med udgangspunkt i et system. Hvis formålet er at forebygge kriminalitet, bliver teknikeren forebyggelsestekniker og systemet et kriminalpræventivt system. At der er tale om et styresystem, skal forstås som at systemet er udgangspunktet for alt andet”
- Kasper Fisker, Kriminolog og forfatter
Uddannelsesdatoer og priser
Udannelsen afholdes på Hotel Comwell i Middelfart over 6 dage i foråret 2025.
Der er max. 12 pladser tilgængelige på undervisningsforløbet, som fyldes op efter først til mølle. Tilmelding til forløbet lukker 7 februar 2025. Retten til at aflyse undervisningsforløbet ved for få tilmeldinger forbeholdes.
Modul 1: Marts 2025, 6-7 marts, undervisning torsdag fra 9.30-17 og fredag fra 9-15
Modul 2: April 2025, 24-25 april, undervisning torsdag fra 9.30-17 og fredag fra 9-15
Modul 3: Maj 2025, 1-2 maj, undervisning torsdag fra 9.30-17 og fredag fra 9-15
Prisen for alle moduler samlet er 24800 kr. ex. moms. Forløbet er inkl:
6 dages kursus samt efterfølgende evt. frivillig certificering som forebyggelsestekniker
Bogen Det Kriminalpræventive Styresystem.
Forplejning begge dage inkl. morgenmad, middagsmad, eftermiddagskaffe mv. samt middag torsdag aften.
Overnatning på enkeltværelse
Er du offentlig ansat kan du muligvis få dækket udgifter til uddannelse i forebyggelsesteknik via den statslige eller kommunale komptencefond. Læs mere på: https://vpt.dk/projekt/den-kommunale-kompetencefond eller https://kompetenceudvikling.dk/fonden/
Uddannelsens indhold
Henover 3 moduler af 2 dage vil man tilegne sig en uundværlig metodisk ramme og et forebyggelsesteknisk manøvrerum, der øger sandsynligheden for positiv effekt, og reducerer risikoen for kontraproduktiv effekt, i forebyggelsen af sociale og kriminalitetsrelaterede problemer. Uddannelsen giver et godt udgangspunkt for en organisations- og styringstænkning, der kan ruste organisationer til at forebygge nye typer af komplekse problemer, som udfordrer vores samtid. Den gør med andre ord kursisten i stand til at analysere komplekse problemstillinger og nedbryde problemerne med henblik på at finde handlemuligheder og eksekvere hensigtsmæssigt. Endelig giver uddannelsen et fælles begrebsapparat og en metodisk tilgang på tværs af fagområder, og ikke mindst et fagsprog til at begribe og handle på problemer på alle kompleksitetsniveauer, således at organisationen så vidt muligt undgår at opleve sig lammet af opgaveusikkerhed.
Uddannelsen er bygget op over 3 moduler af 2 dage, hvor undervisningen varetages af forskellige relevante undervisere, herunder Poul Kellberg, Kasper Fisker m.fl.
Hvem henvender uddannelsen sig til ?
Uddannelsen henvender sig til en bred målgruppe af forebyggelsesfaglige ledere og medarbejdere, som til daglig arbejder fortrinsvis i kommuner, regioner, politi, kriminalforsorgen, styrelser, ministerier og civilsamfundsorganisationer. Derudover henvender uddannelsen sig til studerende indenfor administration, adfærds- og humanvidenskaberne og fagprofessionerne, der har lyst til at specialisere sig indenfor det forebyggelsestekniske område, allerede sideløbende med studiet.
Opbyg kriminalpræventiv kapacitet !
I Danmark har vi en lang tradition for at forebygge kriminalitet. Statistikkerne er de seneste årtier gået i den rigtige retning, men ny viden og erfaringer fra praksis viser, at vi faktisk kan gøre langt mere for at forebygge kriminalitet, øge trygheden og nedtrappe konflikter tidligt. Ved at bygge ny kapacitet op på tværs af professioner kan vi udvikle og forstærke den nuværende kriminalpræventive indsats gennem et fælles begrebsapparat, fælles systematik og langt mere effektiv organisering og styring af arbejdet med alvorlige samfundsproblemer.
Tidligere kursister siger:
“Nu ved jeg faktisk, hvad jeg laver i mit daglige arbejde, og kan sætte ord på det”
“Jeg bliver fremover bedre til at udfordre mine kollegaer og samarbejdspartnere”
“Det bliver nemmere nu, for mig, at systematisere mit daglige arbejde”
“Jeg oplever at feltet, med denne uddannelse, bliver professionaliseret”
“Jeg har nu tilegnet mig en faglighed der er så sikker, at jeg bedre kan forklare mit arbejde opadtil og nedadtil, samt sætte en retning”
“Jeg er overrasket over, hvor meget overdosering vi allesammen laver i vores daglige arbejde - uddannelsen har været med til at kvalificere de faglige valg jeg træffer hver dag, så effekten bliver bedre”
Certificering og undervisningsplan
Certificering som forebyggelsestekniker efter endt undervisning er frivillig. Den frivillige certificering forløber som følger:
Det er en forudsætning for certificering, at alle moduler er gennemført. I løbet af uddannelsesforløbet finder kursisten en case fra eget arbejdsliv, som vedkommende ønsker at arbejde videre med. Senest 4 uger efter endt forløb, afleveres en rapport på max. 8 sider, hvor casen er løst ved brug af styresystemet. Der vil blive lagt vægt på brug af terminologi og grundlæggende forebyggelsestekniske principper. Rapporten vil herefter komme til bedømmelse i et fagudvalg bestående af såvel praktikere som teoretikere, under ledelse af kriminolog Kasper Fisker. Bedømmes rapporten som bestået, modtager kursisten et certificeringsbevis hvor der fremgår at kursisten er certificeret forebyggelsestekniker.
Hvem underviser ?
Fisker, kriminolog og forfatter, er hovedarkitekt bag en række nationale forebyggelsesprogrammer, herunder den danske terrorforebyggelsesindsats. Hans bog, Det Kriminalpræventive Styresystem (2020), er pensum på politiskolen samt en række professionsuddannelser og fakulteter, og systemet er i dag bredt anerkendt i EU. Han er en ofte anvendt ekspert i de danske medier og desuden rådgiver for den danske stat, FN og EU.
Poul Kellberg ( Uddannelsesleder) er iværksætter, lærer, socialpædagog og har en diplomuddannelse i ledelse og kriminologi. Poul startede i 2010 virksomheden Comeback, som arbejder med marginaliserede unge fra udsatte boligområder i de større byer i Danmark. Poul har lang erfaring og en praktisk tilgangsvinkel til mange af de unge som optræder i medier og kriminalitetsstatistikker.
Relevante gæsteundervisere
Anmeldelser af bogen Det Kriminalpræventive Styresystem
”Til tross for at disse ambisjonene peker i retning av en praktisk, rent ut sagt teknisk, tilnærming til kriminalitetsforebygging, hviler boken på et faglig, til dels kritisk, fundament. Fisker lar risikoen for kontraproduktive effekter av kriminalitetsforebyggende tiltak løpe som en rød tråd gjennom boken. Fiskers ambisjon synes med andre ord å være å kombinere en praktisk og teknisk tilnærming til kriminalitetsproblemer og forebyggende tiltak med en årvåkenhet for mulige kontraproduktive effekter. Dette har vært mangelvare i denne type litteratur. Stort sett nøyer forfattere seg med å presentere forskjellige kriminalitetsforebyggende tiltak, samt evalueringer og til nød forskning som enten konstaterer positiv, svak eller manglende effekt på kriminaliteten. At kriminalitetsforebyggende tiltak skal kunne ha kontraproduktive effekter har stort sett vært noe forskere uten ambisjoner om å bidra med praktiske løsninger har forfektet. I Fiskers bok knyttes risiko for kontraproduktive effekter direkte til de praktiske og tekniske aspektene av modellen. Dette er uvanlig og et eksempel til etterfølgelse.
”Heidi Mork Lomell, Professor, Universitetet i Oslo (Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab – nr. 2/2021)
”Jeg er først og fremmest imponeret over Kasper Fiskers omfattende viden omkring kriminalitetsforebyggelsens faktiske og ideelle udførelse i danske og nordiske kommuner. Jeg tror ikke der er andre forfattere i Norden som kunne have skrevet en bog med så imponerende en vidensmæssig bredde indenfor emnet. Dette er ikke blot en meget krævende bog at skrive – det er også en meget vigtig bog for forskere, ledere og praktikere i de nordiske lande.
”Yngve Carlsson, fhv. specialrådgiver i kriminalitetsforebyggelse samt bande- og ekstremisme forsker ved Norsk Institutt for By- og Regionsforskning, 10. juni, 2020